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RULING ON APPLICATION 
 

 
[1]  Counsel for the Director of Family and Children’s Services (the “Director”), 

counsel for F.B., and C.E. representing himself, were before me on an application to 

seek a determination of a preliminary jurisdictional issue.   

[2] The Director has applied for a Continuing Custody Order (“CCO”) for D.E. and 

T.E., (the “Children”), pursuant to s. 57(3)(d) of the Child and Family Services Act, SY 

2008, c.1 (the “Act”).  As the matters between the parties presently stand, the Children 

are subject to a s. 79(3)(b) interim order that places them in the care of the Director.   
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[3] The specific jurisdictional issue before me can be stated as follows: 

- Can the Court, in granting a CCO impose, as a term or condition of the 

CCO, a restriction that the Director not place the Children outside of 

the City of Whitehorse. 

[4] This issue also raises, in the broader sense, a question as to whether a judge 

can, where considered appropriate, impose terms and conditions that require future 

judicial oversight of the Director’s exercise of its decision-making authority, in the event 

that at the conclusion of a s. 57 hearing a s. 57(3)(d) order is made. 

[5] This is not a question of whether there is jurisdiction to order under s. 57(4) 

where the child is to be placed following the issuance of a CCO under s. 57(3)(d).  Lilles 

J. said that was not possible in C.K.W. (Re), 2002 YKTC 3, at para. 9, although I note 

that s. 128 of the Children’s Act, R.S.Y. 2002 c. 31, did not contain provisions equivalent 

to s. 57(4) and (5) of the Act.   

[6] In general, it is not up to the Court to determine where a child or children are to 

be placed upon the granting of s. 57(3)(d) order.  That remains within the decision-

making jurisdiction of the Director. 

[7] Counsel for the Director submits that a judge cannot, in granting a s. 57(3)(d) 

order, impose a term or condition under s. 57(4), that places a limitation on where the 

Director may decide to place the Children.  In the broader sense, the Director submits 

that s. 57(4) does not authorize a judge to impose any term or condition that limits the 

decision-making jurisdiction granted the Director under the Act. 
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[8] Counsel for F.B. disagrees.  He submits that s. 57(4) does provide a judge 

jurisdiction to place such a limitation or limitations on the Director.  C.E. states that he 

agrees with the position and submissions of F.B.’s counsel.  

Statutory Scheme 

[9] The relevant portions of s. 57 of the Act read as follows: 

57(1) At the conclusion of a protective intervention hearing, a judge shall 
determine whether a child is in need of protective intervention. 

… 

(3) If the judge determines that the child is in need of protective 
intervention, the judge shall so declare and make one of the following 
orders 
… 

(d) that the child be placed in the continuing custody of the 
director. 

(4) The judge may attach terms or conditions to the order that the judge 
considers appropriate. 

(5) If a judge makes an order under paragraphs 3(b), (c) or (d), the judge 
may grant a parent of a person significant to the child, access to the child.  

[10] Section 65(1) of the Act states: 

65(1) If a child is placed in the continuing custody of a director under 
paragraph 57(3)(d), the director has the custody of the child. 

[11] Section 89 of the Act reads as follows: 

89(1) A child in the care or custody of a director may only be placed by the 
director with a caregiver in a residential facility established by, or operated 
on behalf of the Minister under section 165. 
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(2) In determining the placement for the child as part of the case plan 
developed under section 44, priority shall be given to placing the child with 
a member of the child’s extended family, or if that is not consistent with the 
best interests of the child, priority shall be given to placing the child as 
follows 

(a) in a location where the child can maintain contact with 
friends and members of the child’s extended family; and 

(b) in a location that will allow the child to continue in the 
same school. 

(3) If a child is a member of a First Nation, in determining the placement 
for the child as part of the case plan developed under section 44, priority 
shall be given to placing the child as follows 

(a) with a member of the child’s extended family; 

(b) with a family that includes a person who is a member of 
the child’s First Nation; or 

(c) with a family that includes a person who is a member of 
another First Nation. 

(4) If placement of the child who is a member of a First Nation in 
accordance with paragraphs 3(a), (b) or (c) is not consistent with the best 
interests of the child, priority shall be given to placing the child in 
accordance with paragraphs 2(a) and (b). 

[12] “Parent” is defined in the definition section of the Act as follows: 

“parent” means 

(a) a mother or father of a child who has custody of the child, 

(b) a mother or father who does not have custody of the child 
but who regularly exercises or attempts to exercise rights of 
access, 

(c) a mother or father providing financial support for the 
child, 

(d) a person to whom custody of a child has been granted by 
a court of competent jurisdiction or by an agreement, or 
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(e) a person with whom the child resides and who stands in 
place of the child’s mother or father, 

but does not include a caregiver or a director;  

[13] Section 68(1) and (3) read: 

68(1) If a judge has attached terms or conditions to an order under 
subsections 52(3), 57(4) or 79(4) or has made an access order in respect 
of a child under subsections 52(4), 57(5), 79(5) or section 67, any of the 
parties to the proceeding at which the order was made may apply to a 
judge to vary or terminate the terms or conditions or the access order. 
… 

(3) A judge may vary or terminate the terms or conditions attached to an 
order or may vary or terminate an access order if there has been a 
material change in the circumstances since the order was made that 
affects or is likely to affect the best interests of the child. 

[14] Section 2 of the Act states, in part: 

2. This Act shall be interpreted and administered in accordance with the 
following principles 

(a) the best interests of the child shall be given paramount 
consideration in making decisions or taking any action under 
this Act; 
… 
(i) a child, parent and members of their extended 
family should be involved in decision-making 
processes regarding their circumstances; 

Analysis 

[15] Logically, it would seem that the terms and conditions a judge may impose on an 

order made under s. 57(3)(d) may be sufficiently restrictive or directional that at some 

point in the future, a party can seek to have that term or condition changed or removed, 

as per s. 68(1).  I note that “Party” includes the Director. 
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[16] If, as the Director submits, a judge cannot impose a term or condition that 

restricts the Director’s decision to any extent with respect to placement of a child, it is 

difficult to understand why the legislation reads as it does.   

[17] If the intent of the legislation in enacting s. 57(4) was to restrict a judge in the 

terms and conditions he or she is able to impose on a s. 57(3)(d) order, in particular with 

respect to placing a geographical limitation on the placement of a child, the legislation 

could have been worded to make that clear.  It was not.  As a matter of statutory 

interpretation, I would be loathe to read in such a limitation, unless it was necessary to 

do so in light of a consideration of the whole of the Act.   

[18] By applying the principles of statutory interpretation, the interaction of ss. 57(4) 

and 68(1) logically means that a judge has the power to impose terms or conditions on 

a s. 57(3)(d) order that are directional or restrictive on any party to the proceedings, 

which can be altered or terminated on further application.  The Director has not been 

excluded by these statutory references. 

[19] This case differs from F.F. (Re), 2014 SKQB 226, in that in that case, unlike 

here, the specific statutory scheme excluded a permanent custody order from those 

circumstances where a judge could impose terms and conditions or order access. 

[20] The fact that a judge can place a restrictive term as to placement of a child on a 

s. 57(3)(d) order does not mean that the Director is unable to fulfill its duties under s. 89.  

It simply provides judicial oversight to the process in those circumstances where, at the 

conclusion of a protective intervention hearing, a judge has decided that such oversight 

is required. 



D.E. (Re), 2020 YKTC 33 Page:  7 

[21] A judge, having heard the evidence at a s. 57 hearing, and having the power 

under subsection (5) to order access in circumstances where the judge considers 

access to be in the best interests of the child, should not have this access potentially 

frustrated because the Director chooses to place the child in a location where access 

becomes extremely difficult or virtually impossible to facilitate, at least access to the 

extent and in the manner that the judge felt was important enough for the child, and was 

in the child’s best interests, to order in the first place.  

[22] It appears to me that it is necessarily incidental to the jurisdiction granted to me 

in s. 57(5), to be able to place some restriction through a term or condition imposed 

under s. 57(4), as to the location where the child is to be placed, in order to make the s. 

57(5) ability to order access meaningful.   

[23] A judge should be able to place some terms and conditions on the s. 57(3)(d) 

order that would ensure that the access the judge granted could be exercised.  To order 

access under s. 57(5), a judge would need to have some sense of where a child is to be 

placed in order to do that in a meaningful way. 

[24] I am not presuming that the Director would choose to place the Children, or any 

particular child or children in another proceeding under s. 57, in a location where, if 

access was ordered, access could not be facilitated in the manner that a judge making 

a s. 57(5) order would have expected it to be facilitated.   

[25] However, as I am deciding an issue of jurisdiction, reasonable hypotheticals must 

be considered.  For example, a parent or parents of limited means residing in 

Whitehorse, who have regularly exercised access to a child, to the benefit of the child, 
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to the extent that a judge orders under s. 57(5) the access to continue, could find this 

access frustrated if the Director decides, even if acting in good faith and in accordance 

with their mandate under s. 89(3)(a) or (b), to place the child in the community of Old 

Crow.   

[26] That placement decision may ultimately be what is required in the best interests 

of the child.  However, if a judge has ordered that regular access between the parents 

and the child is important in the best interests of the child, it would seem inconsistent 

with the purpose and principles of the Act that the Director could then effectively make 

decisions that circumvent what the judge intended, without any judicial oversight. 

[27] I wish to make it clear that I do not suspect or believe that the Director would 

move a child from Whitehorse, for example, to a distant community that interferes with 

the child’s right of access to a parent or parents unless the Director, acting in 

accordance with its obligations as set out in the Act, honestly believed that such a move 

would be in the best interests of the child.   

[28] That is not the point, however.  There is judicial oversight throughout child 

protection proceedings that restrict the ability of the Director to make unilateral 

decisions.  An order under s. 57(3)(d) is not a complete handing over of the child to the 

Director and a “washing of the judge’s hands” of the matter. This can be seen by the 

existence of ss. 57(4) and 68(1).  As a result, there is no reason that judicial oversight of 

the Director’s decision-making jurisdiction be ended at the conclusion of the s. 57 

hearing. 
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[29] In order to place a child in a different community than the one the child is 

presently in, and that access is being facilitated in pursuant to s. 57(5), the Director 

simply needs to bring before the judge the evidence as to any change in circumstances 

and satisfy the judge that this change warrants the placement that is proposed.   

[30] In this way, the judge can weigh the factors that led to the term, condition, or 

access order being imposed in the first place, against the factors that the Director states 

require the placement that it now believes is in the best interests of the child.   

[31] This is not an usurping of the Director’s statutory decision-making ability; it is 

simply providing the necessary judicial oversight to this ability in circumstances where a 

judge has felt it important enough at the conclusion of the s. 57 hearing to impose a 

term, condition, or access order. 

[32] If the best interests of the child are to be the paramount consideration, then any 

decision by the Director that would alter the structure that is imposed by a judge as a 

term or condition under s. 57(4), and/or access pursuant to s. 57(5), should be made on 

application with judicial oversight as contemplated in s. 68(1). 

[33] As such, I find that a judge has the jurisdiction under s. 57(4) to order a term 

and/or condition that limits the Director’s decision-making ability as to where a child is to 

be placed.  In this case, the particular question before me is whether a judge can, at the 

conclusion of this particular s. 57 application, order that the Children not be placed 

outside of the community of Whitehorse.   
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[34] I find that a judge has jurisdiction to order any term and condition under s. 57(4) 

that the judge considers appropriate, based on the evidence that has been placed 

before the judge, so long as such a term or condition does not wholly interfere with, and 

thus usurp, the jurisdiction and considerations the Director has been statutorily 

prescribed to exercise and comply with in making decisions following a s. 57(3)(d) order 

being made. 

[35] I have made findings here only with respect to the jurisdiction of a judge to 

impose a geographical limitation on the placement of the Children at the conclusion of 

the protective intervention hearing that has yet to be held.  It will only be at the 

conclusion of the hearing, in the event that the Director’s application for a CCO is 

granted, that a judge will decide on the evidence adduced and submissions of the 

parties whether such a term or condition should be imposed in this case. 

 
 ________________________________ 
  COZENS T.C.J. 
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